Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2019 από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάτων–Αρτέμιδας

10/01/2019

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2019 από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάτων–Αρτέμιδας

Με αναπτυξιακό πρόσημο και εκτεταμένο πλαίσιο επενδύσεων ο προϋπολογισμός για το 2019

Τον Προϋπολογισμό και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του 2019, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάτων-Αρτέμιδας στην τελευταία του συνεδρίαση για το 2018.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Μάρκου στην ομιλία του, έθεσε το πολιτικό πλαίσιο και τους άξονες προτεραιότητας για την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου για το 2019. Ανέφερε ότι ο Δήμος έπρεπε αφενός να διαχειριστεί τις δεσμεύσεις τις οποίες είχε διαχρονικά αναλάβει και αφετέρου να δρομολογηθούν οι δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής έναντι των πολιτών. Τόνισε επίσης, ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός, γιατί αποτυπώνεται βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και δεδομένων.

Ως βασικούς άξονες πολιτικής προτεραιότητας της σημερινής Δημοτικής Αρχής έθεσε τη μελέτη των πράξεων εφαρμογής στην Αρτέμιδα για το παραλιακό μέτωπο, την αναβάθμιση του οδικού δικτύου και της οδοποιίας σε Αρτέμιδα και Σπάτα, τις παρεμβάσεις στον τομέα της ύδρευσης το δίκτυο της οποίας αναβαθμίζεται με κονδύλι που φτάνει το ποσό των 6 εκατ. €, τη δημιουργία έξι νέων Παιδικών Χαρών και τη δημοπράτηση άλλων έξι, τη λειτουργία του 2ου Λυκείου και την αγορά οικοπέδου για τη στέγαση του 7ου Δημοτικού Σχολείου και του 1ου Νηπιαγωγείου Αρτέμιδας, την κατασκευή του Αθλητικού Κέντρου στην Αρτέμιδα, όπως και τις εργασίες αποκατάστασης του γηπέδου. Ένα επίσης μεγάλο έργο στον τομέα του Αθλητισμού, είναι και η συνέχιση των εργασιών για το Κλειστό Γήπεδο των Σπάτων, όπως και για το στάδιο «Δημήτρης Δημητρίου». Παράλληλα, ξεκίνησε η ανακατασκευή του Πνευματικού Κέντρου «Χρήστος Μπέκας», δρομολογούνται οι μελέτες για την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάτων, καθώς και η λειτουργία skate park. Αποτελεί άξονα ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας και η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, το οποίο για πρώτη φορά κατέκτησε τη Γαλάζια Σημαία.

Στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής και των Κοινωνικών Υποδομών επίσης, δρομολογούνται σημαντικές παρεμβάσεις. Έγινε αναβάθμιση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου με λήψη μέτρων για την έγκυρη αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, υπήρξε υποστήριξη της λειτουργίας των παιδικών σταθμών, ενώ για πρώτη φορά λειτούργησαν και βρεφικά τμήματα. Τέλος, έγινε αναβάθμιση των υπηρεσιών των δημοτικών ιατρείων και σύνδεση τους με το Κέντρο Υγείας Σπάτων.

Ο κ. Μάρκου στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση των εσόδων σε σχέση με τα έξοδα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και τεκμηρίωσε την αποτελεσματικότητα των επιλογών της Δημοτικής Αρχής βάσει πραγματικών στοιχείων με πιο χαρακτηριστικό το 63% των εισπραχθέντων εσόδων επί των βεβαιωθέντων οφειλών προς το Δήμο.

«Κανένα σημείο και κανένας άξονας πολιτικής του Δήμου δε θα μείνουν εκτός αναπτυξιακού και παρεμβατικού πλάνου. Το πρόγραμμα αυτό και το σχέδιο μας για το επόμενο διάστημα ξεπερνά το Σεπτέμβρη του 2019 και φτάνει στο Σεπτέμβριο του 2023. Με την ολοκλήρωση των έργων υποδομής, χτίζουμε μαζί με τους πολίτες το Δήμο της επόμενης ημέρας και το σχέδιο αυτό δε θα είναι αποτέλεσμα κλειστών σχεδιασμών. Ήδη επεξεργαζόμαστε τις βασικές παραμέτρους για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του Δήμου. Θα είναι το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με τους πολίτες, που θα ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα όπου θα κληθούν να καταθέσουν την άποψή τους για τη γειτονιά που οραματίζονται για αυτούς και τα παιδιά τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρκου, αναφερόμενος στο ρεαλιστικό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για το επόμενο διάστημα.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος, παραλλήλισε τη στήριξη του προϋπολογισμού με «θετική ψήφο στο μέλλον του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας».